Weetjes

L.U.R.K. van instructeur Ron

De L.U.R.K. (blog v instructeur Ron)

Leren zonder woorden.

Je rijdt en doet je oefeningen eerst in Kampen e.o. en later in Zwolle. Routine opbouwen is de kunst, Eindeloos de routes rijden, langs bekende en onbekende plekken. Duizend keer heb je het gehoord: binnen (spiegel) buiten (spiegel) schouder (kijken) langzame kant (voetgangers) schouder (kijken) snelle kant. KIJK links (straat) KIJK rechts (straat). Hou het overzicht op de wegen, fietspaden, rotondes en het verkeer wat zich daarop beweegt.......

Die volgorde MOET er in zitten! KIJKEN is de basis van alles wat je doet in het verkeer. KIJK ver (verkeerssituaties) KIJK breed (zijstraten en borden), alles moet routine worden, want hoe meer er in je systeem zit, hoe meer tijd je hebt, om je te focussen op andere dingen..... duizend keer de dingen gehoord, die je moet doen, totdat je ze eigenlijk niet meer opmerkt, dat t vanzelf gaat en in je systeem zit verankerd.

Tijd voor andere leermomenten, tijd voor ...... De L.U.R.K. , bekend uit de diensttijd van vaders en opa's, bekend bij vrachtwagen- en buschauffeurs tijdens hun opleiding tot chauffeur. Alleen de L.U.R.K. bring back memories. De opblaasbare variant (De Leerling Uit Roei Knuppel), gebruik ik als instructeur, om het belang van de kijkstructuur duidelijk te maken. Alleen al het zien van dit machtige opblaasbare middel, werkt op de lachspieren, maar ook op het geheugen. Ik hoef maar een tikje met de L.U.R.K. te geven op het dashboard en het geheugen wordt meteen opgefrist. Vraag het de oudgedienden.....veel mensen weten nog precies wat ze toen geleerd hebben. En is je kijken goed tijdens het examen, dan kunnen ze dat bij het CBR enorm waarderen en scoor je punten tijdens je examen en is de kans groot dat je slaagt!

P.S. Bij het gebruik van de L.U.R.K. zijn er nog geen gewonden gevallen, wel hebben sommige last van overbelaste lachspieren.

Meld je nu aan!

Wil je leren autorijden? Schrijf je nu in voor een rijles of theorieles bij De Krosse!